Birçoğumuz sahip olduğu diski bölümleyerek kullanırlar. Çoğu zaman bu, bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kurmak amacıyla gerçekleştirilir. Hem bilgisayarımda Windows 10 olsun hem de Linux Debian olsun gibi. Bu başlıkta ise disk bölümlemenin zararı ve dolayısıyla disk bütünleştirmenin öneminden bahsedeceğim.


Bütün olan, bölümlenmemiş bir diskte yani birbirleriyle kesintisiz bağlanan bloklarda ve boşluklarda dosyalar saklanır. Bir diski bölümlediğinizde ise içerisinde farklı ve küçük kısımlar oluşturursunuz. Bu noktada sabit diskinize bir dosya kopyalamak istediğinizi ve bu dosyanın boyutunun büyük olduğunu düşünelim. Sabit diskinizde bölme gerçekleştirdiğiniz ve yeterli bitişik alan olmadığı için bu dosya bölünür ve sabit diskinize farklı ve birçok konumda depolanır. Bu depolanma, disk performansınızı büyük ölçüde azaltacağı gibi bu durum disk sağlığının azalmasıyla da doğru orantılıdır. Ayrıca bu dosya çalıştırılmak istenildiğinde birden çok konumda yer aldığı için yüklenmesi disk performansını negatif yönde etkileyecektir. 


Şunu belirtmek gerekir ki, birleştirme işlemi sabit diskinizin ilk baştaki konumlanmasıyla aynı tümleşik yapıya geçmez. Diskinizde olan dosyalardan dolayı yalnızca boş olan bloklarda tümleme işlemi gerçekleşir. Eğer bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi kullanmıyorsanız, bölümleme işlemi sizin için fazlasıyla gereksizdir. Çünkü tek işletim sistemi, birden fazla yerden okunmaya ihtiyaç duymaz ve tümleşik bir tek disk, okuma yazma ve disk performansını muhafaza eder. 

Bu başlık için tüm yanıtları okudun.

Yanıt yazmak için oturum açın.